Plody, na které můžeme velmi často natrefit ve velkých obchodech obalené jakýmsi „lampionkem“ je mochyně peruánská. Je oblíbená pro svou zvláštní chuť a využívá se i jako dekorace při pečení. Na patrovém dortu se vyjímá oranžová kulička ukrytá do lampionku zcela skvostně, protože je neobvyklou dekorací, a proto oblíbená. Můžeme si ji ale dopřát kdykoliv a nemusíme stále mašírovat do obchodu.

mochyně plod

Můžete si ji objednat na internetu, nejlépe ji naleznete jen ve specializovaných e-shopech a obchodech. Pochází ponejvíce z peruánských And a zpravidla všechny produkty z Peru jsou označeny certifikátem BIO, takže se prodávají v žádané bio kvalitě a neobsahují nežádoucí konzervační látky, přídavné rafinované cukry zbavené všech živin a ani nebývají ošetřeny oxidem siřičitým.

Proč bychom měli konzumovat právě physalii physalis? Za prvé proto, že sušená má díky přítomnosti vlákniny nízký glykemický index. Je exotického původu a zpestříte si jí svá jídla, protože ji můžete konzumovat jen tak anebo si namíchat vlastní oříškový komplex spolu s arašídy a kešu oříšky. Vhodně doplňuje i müsli s čokoládou a vyniká v ovocných dezertech, po boku s borůvkami či nakyslými brusinkami.

physalis a ovoc

Máte-li rádi výrobu domácího smoothie, pak vyzkoušejte novinku s mandlovým mlékem, do kterého přidáte pomeranč nebo ananas – to necháme na vaší chuti, kiwi a sušenou mochyni. Anebo můžete smoothie ozvláštnit lísko-oříškovým jemným krémem. Pochutnáte si nejen vy, ale i vaše ratolesti. Mochyní dětem předáte i vitamín „C“, na který je velmi bohatá a prekurzor vitamínu „A“ a několik dalších vitamínů z řady „B“.

Mochyně peruánská splňuje všechny atributy RAW kuchyně, a to proto, že je její průběh sušení je velmi šetrný. RAW se vyznačuje tím, že využívá tak zvané „živé stravy“, neboli vše v čerstvém stavu anebo upravované maximálně do teploty čtyřicet stupňů Celsia.